Laguna Restaurant, Novalja, ostrov Pag, Chorvatsko

Laguna Restaurant patří bezesporu k těm nejlepším restauracím ve městě Novalja. Podle mého názoru je suverénně nejlepší, i když nemá zcela nejlepší místo a je kousek od centra. Není to ale nijak daleko a projdete se třeba max. 150 m podél pobřeží. O to víc se ale může pochlubit skvělou kuchyní, která nemá ve městě opravdu konkurenci. Situace se samozřejmě mohla změnit a ostatní restaurace se mohly výrazně zlepšit. Já už ale zůstal věrný Laguně a zatím každý, kdo tady se mnou byl, byl opravdu nadšený.


Zvětšit mapu

Laguna Restaurant je kousek od vody a převážná většina stolů je pod širým nebem – vhodné pro romantické večeře ;-). Stoly jsou ve dvou úrovních – kousek výš nad chodníkem na pódiu a druhá polovina je zvednutá ještě terasou s pár schody.

Kdykoliv mířím na ostrov Pag, jezdím nejradši do města Novalja. Návštěva restaurace Laguna je pak většinou jako úplně prvním bodem na pomyslném seznamu úkolů hned po příjezdu. Kdo tady byl a jedl, ten mi dá určitě za pravdu. Jejich čerstvé ryby nemají chybu, ale takovou pečenou chobotnici, jakou umí udělat tady, si opravdu hned tak někde nedáte. A že jsem jich měl už opravdu spoustu a na spoustě místech v několika zemích.

Chobotnice v Laguna Restaurant - s originální přílohou - pečeným bramborem

Chobotnice v Laguna Restaurant s originální přílohou – pečeným bramborem

Místo standardní přílohy, opékaných brambor, ale rozhodně doporučuji, abyste si řekli, že k tomu chcete blitvu (chorvatská národní specialita), přílohu v podobě najemno krájených brambor (až bych řekl možná šťouchaných) s mangoldem. Musím se přiznat, že jsem si dlouhou dobu myslel, že se jedná o špenát. Bohužel jsem blitvu samotnou nějakým nedopatřením zapomněl nafotit a tak je na fotce vidět opravdu jen kousek.

Chobotnice servírovaná bez opékaných brambor s blitvou - vlevo nahoře jde kousek vidět

Chobotnice servírovaná bez opékaných brambor s blitvou – vlevo nahoře je kousek vidět

Obsluha v restauraci je perfektní, personál se opravdu ani na chvilku nezastaví a pořád kmitají. Servis je opravdu prvotřídní. Samozřejmě se bavíme o dovolenkové destinaci, ne o pětihvězdičkovém hotelu, tak je to potřeba brát trošku s rezervou.

Před jídlem vám automaticky upečou a přinesou na stůl vlastní čerstvý chleba a vynikající domácí olivový olej jako předkrm. Je vynikající, ale opatrně, jelikož horké pečivo může být pro spoustu lidí velký problém.

Pokud se objevíte na Pagu nebo přímo v Novalji, rozhodně vám doporučuji si sem aspoň na jednu večeři zajít.

Jestliže máte rádi různé místní specialitky a rádi na dovolené ochutnáte něco opravdu echt místního, dejte si na vytrávení panáčka smokvače – místní pálenky z fíků. Pokud budete mít štěstí, potkáte zde přímo majitele restaurace – černovlasého štíhlého elegána, který jen dohlíží, jestli je všechno v pořádku, ale umí přiložit i ruku k dílu. Když vám bude smokvača chutnat a budete mít zájem si nějakou koupit domů, běžte za šéfem a pozdravujte ho od Kamila a poproste ho, jestli byste si nemohli litr nebo dva koupit a on vám ji buď na večer, pokud právě obědváte, nebo na druhý den připraví. Za litr chce tuším 70 HRK.

Líbil se vám tento článek? Odměňte prosím naše autory za jejich práci lajkováním a sdílením tohoto článku, děkujeme!

Cestuji, abych fotil. Fotím, abych cestoval. A pak se o to s vámi všemi moc rád podělím tím, že doporučím ta opravdu krásná místa, která stála za to navštívit, vidět, zažít, vyfotit, ochutnat, spatřit nebo si k nim třeba přivonět.

3 komentáře u „Laguna Restaurant, Novalja, ostrov Pag, Chorvatsko“

  1. Chobotnice jsou výborné. Když jsem byl mladý, tak jsme byli s rodinou v Chorvatsku, bydleli jsme u starších domácích, kteří nám ulovili a ugrilovali chobotničku, byla taková trochu gumová, ale vynikající.

Napsat komentář