Mladá holka si užívá pohled na San Francisco v USA.

Nejčastější otázky ohledně cestovního povolení do USA (ESTA)

Často kladené dotazy – Vízum do USA

V následujícím textu najdete odpovědi na často kladené dotazy a můžete se například připravit na nepředvídané situace nebo se můžete ujistit, že máte skutečně vyřízeny všechny potřebné formality. Dozvíte se například, jak postupovat v případě prošlého pasu, zamítnutí víza nebo při změně příjmení.

Pas se schváleným vízem už prošel. Můžu toto vízum použít s novým pasem?

Podle amerického zákona ano, podle českého ne. Důvodem je skartace starého pasu při vyřizování nového, zažádejte si znovu.

Blíží se konec platnosti mého pasu. Můžu ještě do USA vycestovat?

Vyprší-li platnost až po odjezdu, vycestovat můžete, protože ČR patří mezi země, jejichž občané mají povoleno cestovat do země zaslíbené i s platností pasu kratší než 6 měsíců.

airplane-waiting-for-departure-in-the-airport-picjumbo-com

Nemám český pas ani stálý pobyt v ČR, můžu přesto podat žádost o vízum v této zemi?

O vízum do USA lze zažádat na amerických konzulátech po celém světě. Počítejte však s tím, že vám může být žádost zamítnuta a poplatek nebude vrácen z důvodu neprokázání dostatečného vztahu k zemi, do níž se chcete z USA vrátit, proto raději žádejte v zemi, kde máte stálý pobyt.

Mohu si zažádat o vízum, když jsem byl dříve odsouzen/uvězněn?

Ano, o vízum si může žádat kdokoli, avšak s ostatními dokumenty pro vyřízení vámi zvoleného víza musíte předložit ještě informace o typu přestupku, datu soudního procesu, jeho výsledku a dále místo a datum příletu/příjezdu a odjezdu/odletu do/z USA.

Chceme jet do USA s partou kámošů, musíme všichni na pohovor?

Každý žadatel ve věku 14 – 79 let (kromě diplomatů na pracovní misi) musí přijít osobně na pohovor, protože musí poskytnout otisky prstů. U dětí do 14 let stačí, aby se dostavil alespoň jeden rodič.

people-enjoying-sunset-over-the-ocean-picjumbo-com

Musím mít pro dostání víza určitou částku na bankovním účtu?

Žádná částka není pevně stanovena, protože schopnost uhradit cestovní náklady není jediným posuzovaným faktorem při schvalování žádosti o vízum. Proto raději přineste k pohovoru i doporučované dokumenty.

Bude mi vrácen poplatek, když moji žádost o vízum zamítnou?

Jelikož poplatek hradí vyřízení žádosti a ne vydání víza, vrácen nebude.

Za jak dlouho obdržím americké vízum?

Termíny na pohovory bývají uvolněny v řádu několika dnů. Pokud bude vše v pořádku, obdržíte vízum v pase od České pošty do 3 dnů. Ve výjimečných případech lze vyzvednout pas na velvyslanectví osobně.

Počítejte ale raději s tím, že bude třeba k žádosti doložit další informace/dokumenty či splnit další úkony, což může vést k prodloužení celého procesu.

V rámci firmy mám jít na školení do své americké kanceláře, potřebuji vízum?

Pokud nesplníte podmínky pro udělení povolení ESTA pro cestu do USA nebo pokud cesta přesáhne 90 dnů, zažádejte si o víza B1/B2, které vám dovolují odjet na školení s maximální dobou trvání 6 měsíců. K žádosti si nachystejte prohlášení firmy na hlavičkovém papíře, kde bude zdůvodněn účel cesty s délkou pobytu, a dále potvrzení o vyplácení vašeho platu na území ČR.

Jaká je platnost víza a jak dlouho můžu v USA zůstat?

Každé vízum má datum vypršení – až do této doby na něj můžete cestovat do USA a žádat o vstup na území v místě příjezdu. Neurčuje ale délku pobytu – to má na starost Celní a hraniční ochrana (CBP) v místě příjezdu.

Jak dlouho před a po vypršení víza můžu být na území USA?

Toto záleží na typu vašeho víza. U pracovních víz můžete například vstoupit na území této země nejdřív 10dní před platností víza.

O délce pobytu po jeho vypršení se raději poraďte s konzulem v průběhu pohovoru. Pro držitele např. studentských víz F-1 platí po vypršení max. 60 dnů, pro víza na výměnné pobyty J-1 max. 30 dnů.

Lze v USA na turistické vízum i studovat/pracovat?

Ne. Je nutné zažádat o pracovní a/nebo studentské vízum.

Ve vízu je chyba, opraví ji?

Po dobu jednoho roku od jeho vydání jsou opravy typografických chyb zdarma. Ze zkušenosti jsou chyby většinou již v podané žádosti DS 160, odkud se na vízum přepisují – důkladně kontrolujte!

Vdala jsem se a mám nové příjmení, musím žádat o nové vízum?

Ano, na pohovor si vezměte oddací list a kopii neplatného víza.

Obdržel jsem americké vízum. Musím mít letenku na cestu zpět?

Zpáteční letenka není potřeba, protože se předpokládá, že si ji můžete dovolit, a až na výjimky musíte prokázat návrat do místa bydliště (možné důkazy: cestovní šeky, dopisy, smlouva zaměstnavatele, přijetí na VŠ, …).

Líbil se vám tento článek? Odměňte prosím naše autory za jejich práci lajkováním a sdílením tohoto článku. Nic vás to nestojí a autory i nás to potěší. Děkujeme!

Cestuji, abych fotil. Fotím, abych cestoval. A pak se o to s vámi všemi moc rád podělím tím, že doporučím ta opravdu krásná místa, která stála za to navštívit, vidět, zažít, vyfotit, ochutnat, spatřit nebo si k nim třeba přivonět.

Napsat komentář