Italská kuchyně a Řím? Ideální kombinace!

Pokud se řekne Itálie, tak se určitě mnohým z vás vybaví pizza, těstoviny nebo excelentní sýry.

A tak mi s největší pravděpodobností dáte za pravdu, že italská kuchyně je jakýmsi synonymem nejlepšího jídla a nejkvalitnějších surovin. A aby taky ne! Italská kuchyně bývá v nejrůznějších žebříčcích řazena mezi nejlepší kuchyně světa.

Základ italské kuchyně vychází ze starověkého Říma, a tak jsem se při své návštěvě tohoto italského hlavního města, plného úchvatných památek, snažil zaměřit, tak jako na všech svých cestách, na místní gastronomii.

Římská restaurace.

Klasická římská trattoria

Lze podotknout, že se restaurace v Římě rozdělují na ristoranti, pizzeria, trattoria, osteria (někdy označováno i jako hostaria). Rozdílem je pochopitelně cena, takže ristoranti jsou nejformálnější a zároveň i nejdražší restaurace.

Já jsem nevyhledával drahé a vyhlášené restaurace, ale jako správný „low-cost traveller“ jsem zkusil běžné a pro turisty dostupné restaurace na ulici typu osteria.

Pizza

Od Říma jsem si hlavně sliboval skvělou pizzu z nejkvalitnějších surovin. A jak u mě uspěla?

Pizza

Výborná pizza je k dostání i v malých fastfoodech.

Musím podotknout, že tento symbol italské kuchyně mě v klasické restauraci zklamal. Pizza byla většinou na krajích spálená a neodpovídala ceně. Naštěstí je v Římě nespočet fastfoodů, které nabízejí vynikající pizzu, kde si vyberete druh pizzy, rukama ukážete, jak veliký kus chcete, personál vám pizzu hodí na váhu a dle váhy zaplatíte částku. Po chvíli netrpělivého čekání dostáváte rozpečenou pizzu v krabici či ubrousku do rukou.

Asi si dokážete představit pohled na vyhladovělého turistu, který dostává do rukou tuhle pochoutku.

Těstoviny

Další kategorií jsou těstoviny (pasta), které s velkou pravděpodobností vznikly v Itálii. Já osobně zbožňuji špagety na všechny způsoby, a tak jsem musel ochutnat římské nejtypičtější jídlo – spaghetti all carbonara. Tyhle skvělé špagety s pancettou a žloutky prostě Italové umí a já jim za to děkuji, protože tohle je přesně to, co na Itálii miluji. Navíc Italové doporučují tyhle špagety jíst po kocovině – takže musím někdy vyzkoušet…

Dále jsou velice oblíbené spaghetti cacio e pepe nebo spaghetti alla puttanesca.

Špagety

Spaghetti alla carbonara

Lasagne

Lasagne alla Bolognese

Všimnul jsem si velice zajímavé věci. A to té, že Italové si vždy dokáží udělat čas na své přátele a na své milované jídlo a dokáží tyhle dvě věci krásně skloubit dohromady. Nikdy jsem si nevšimnul Itala, který by obědval nebo večeřel sám, což se mi na nich velice líbí.

Gnocchi al pomodoro

Gnocchi al pomodoro

Italové začínají den v baru, kde si k snídani většinou dávají cappuccino a cornetto (croissant). Před tříhodinovou poobědovou siestou si dávají něco lehčího, aby se jim lépe pracovalo a večer se restaurace začnou plnit, protože se jdou konečně najíst.

Kafe.

Důvod, pro který si Ital vždy udělá čas.

Jídlo dělí na antipasto (předkrm), primo piatto (první jídlo, většinou těstoviny), secondo piatto (druhé jídlo, maso nebo ryby) a nakonec je čeká gelato (dezert). Samozřejmostí je voda, káva a vino della casa (víno rozlévané z karafy).

Gateau di patate

Gateau di patate

Pokud jste milovníkem piva, tak musíte počítat s tím, že budete sahat hluboko do kapsy. Točené pivo se zde pohybuje kolem 5 €, což už rozhodně stojí za rozmysl, jestli si dát druhé nebo dokonce třetí, jak tomu bývá u nás v ČR.

Nejznámějším pivem je zde Peroni a Moretti. Tyhle piva chutí rozhodně neurazí (což se nedá říct o ceně).

IMG_1151_Fotor

Sladká tečka

Dolce, dolce, dolce… Co se týče dezertů, tak v tomhle jsou Italové prostě „machři“. Určitě každý zná a rozplývá se, když ochutná tiramisu, panna cottu nebo italskou zmrzlinu. Tyhle dezerty jsou zkrátka dokonalé a jejich základ tvoří kvalitní suroviny.

Tiramisu.

Tiramisu. Bylo zajímavé pozorovat, jak rychle dokáže zmizet z talíře.

Citronový koláč.

Crostata al limoncello

Opravdovým hříchem by bylo neochutnat gelato (italská zmrzlina). Italská zmrzlina patří mezi další klenoty italské gastronomie. Gelaterie jsou v Římě na každém rohu a vesměs vždy jsou před nimi fronty nedočkavých lidí. V Itálii většinou neplatíte za kopečky, ale za velikost kornoutu.

Zmrzlina.

Ta radost a chuť, když ji držíte v ruce.

Druhy zmrzliny.

Výběr zmrzliny byl časově náročný.

Líbil se vám tento článek? Odměňte prosím naše autory za jejich práci lajkováním a sdílením tohoto článku, děkujeme!

Cestování je nejlepší způsob, jak poznat sám sebe a stát se lepším člověkem.

Napsat komentář