AeroPress aneb Jak si uvařit skvělou kávu i na cestách

Káva. Kafe. Coffee. Zrnková káva. Green coffee, po našem zelená káva. Ledová káva. Čerstvá káva. Prostě KAFE. Kafe. Kafe a zase to KAFE!

Vzbudilo mě cvrlikání ptáků. Když jsem otevřel jedno oko a pohlédl přes batoh ležící u mé hlavy na stěnu stanu, po které se vinuly kapky vody, které přenesla svrchní plachta (špatně jsem ji vypnul), byl už den. Vyhrabal jsem se ze spacáku a nedočkavě rozepnul vchod do stanu. Tráva kolem byla ještě mokrá – pokrytá ranní rosou.

Stromy v blízkosti mého místa na spaní jemně čechral vítr a slunce zářilo tak jasně, až jsem byl nucen přivřít oči. „Dal bych si kafe,“ pomyslel jsem si. Zapálil jsem vařič a postavil na něj hrnek s vodou. Když začala bublat, přihodil jsem do ní pár lžiček instantní kávy. Pak už jsem jen seděl na pařezu, koukal na hory a vychutnával si vůni a chuť tohoto oblíbeného nápoje a cítil jen radost z prožívaného okamžiku.

Donedávna mi opravdu stačilo pít instantní kávu, která je lehká na přenášení při cestování a navíc rychle připravená. Pak jsem ale narazil na opavskou kavárnu AlterNativa.

Kavárna AlterNativa
Interiér kavárny AlterNativa, který nyní zdobí obrazy známého sochaře a malíře Daniela Klose.

Název AlterNativa není náhodou. Tato kavárna nabízí kromě obvyklých postupů přípravy kávy (espresso, cappuccino, caffè latte) také alternativní postupy, z nichž některé připomínají alchymii – a to doslova. Jedna z těchto příprav kávy mě však upoutala o něco více.

AeroPress

Když mi Klára, usměvavá majitelka kavárny, ukazovala, jak AeroPress funguje, docela jsem žasl nad jednoduchostí tohoto přístroje a hlavně nad tím, jak dobré kafe vytvoří a za jak krátkou dobu!

AeroPress. Kavárna Alternativa, Opava.
Příprava kávy v AeroPressu. Stačí kávu zalít vodou a je to.

„Však si ho můžeš brát na hory a dělat si kvalitní kávu i v terénu!“

Vlastně jo. Vždyť můžu! Přístroj je plastový a váží pár deka. Do jeho okraje stačí vyvrtat dírku a zavěsit na batoh (nebo si jej můžete pověsit kolem krku:)). Příprava kávy trvá asi 2 minuty. Místo obyčejné instantní kávy se do tohoto přístroje vkládá ta na „turka“ (poznámka redakce: čerstvá mletá káva). Nemusíme se však bát logru, pokud o něj nestojíme.

AeroPress filtruje pomocí papírových filtříků (které je však třeba mít s sebou do zásoby), takže do hrnku vám vyteče čistá kvalitní a voňavá káva.

Aeropress. Alternativa.
Po zalití vodou se přístroj otočí vzhůru nohama a tlakem dlaní se protlačí káva přes papírový filtr do hrníčku či jiné nádoby.

Uvnitř kavárny AlterNativa vás uvítá rustikální vybavení interiéru – stoly z březových větví a palet. Vůně čerstvě pražené kávy, dovezené ze všech koutů světa, a samozřejmě již zmiňované alternativní postupy příprav kávy, které vám zdejší obsluha ráda předvede přímo u vás na stole.

Aletrnativa. Káva. Aeropress
A – jako Alternativa. Pokud budete chtít navštívit kavárnu, najdete ji zde.

Když v Opavě na kafe, tak rozhodně do AlterNativy!

Kafe. Kafe. Kafe. Kafe a zase to KAFE!

Jo, abych nezapomněl, díky moc holkám z AlterNativy, vyhlášené kavárny v Opavě, kterou doporučuji navštívit, za tento úžasný tip, jak si uvařit vynikající kávu při mém životě na cestách!

Líbil se vám tento článek? Odměňte prosím naše autory za jejich práci lajkováním a sdílením tohoto článku, děkujeme!

4 komentáře u „AeroPress aneb Jak si uvařit skvělou kávu i na cestách“

Komentáře